Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Ατομικό πρόγραμμα γενίκευσης δεξιοτήτων

Το πρόγραμμα γενίκευσης δεξιοτήτων απευθύνεται σε παιδιά (άνω των 10 ετών) και εφήβους, με μειωμένη λειτουργικότητα σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής λόγω ΔΕΠ-Υ, Διαταραχή αυτιστικού φάσματος, Νοητική υστέρηση μέσης και υψηλής λειτουργικότητας κ.α.). Ο στόχος των προγραμμάτων μας είναι τόσο παιδαγωγικός όσο και ψυχαγωγικός.
Στα προγράμματα αυτά, μπορεί να πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, πάρκα,να οργανωθούν ξεναγήσεις σε μουσεία,
κινηματογράφους και θέατρα, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες που αφορούν τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Παράλληλα, σε κάθε έξοδο τα παιδιά διδάσκονται και γενικεύουν κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και ασφαλούς περιήγησης σε δημόσιους πολυσύχναστους χώρους (μετρό, εμπορικά κέντρα κ.α.) καθώς και διαχείριση χρημάτων. Πραγματοποιούνται σε ατομικό επίπεδο στην κοινότητα ή κατ’ οίκον, με την παρουσία ειδικών θεραπευτών, όπου προσαρμόζουν την συχνότητα, την διάρκεια και την θεματολογία στις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Οι στόχοι του προγράμματος αφορούν την πιο αυτόνομη και λειτουργική εμπλοκή στις δραστηριότητες αυτές, οι οποίες ορίζονται ως εξής: Αυτοφροντίδα (π.χ. προσωπική υγιεινή, φροντίδα της υγείας, σίτιση).

Μετακίνηση (π.χ. χρήση μέσων μεταφοράς, προσανατολισμός μέσω χαρτών)

Οικιακή ζωή (π.χ. αγορά αγαθών, προετοιμασία γευμάτων, οικιακά)

Αγορά (π.χ τράπεζες, σουπερ μάρκετ, αγορά, πολυκαταστήματα)

Ψυχαγωγία (καφετέριες, Bowling, θέατρο, σινεμά κ.α.)

Η διάρκεια του προγράμματος καθορίζεται από τα αιτήματα του θεραπευόμενου και της οικογένειας και την εξέλιξη των συνεδριών. Ένα μέσο πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 συνεδρίες για κάθε τομέα. Πριν την έναρξη του προγράμματος είναι αναγκαία η συλλογή πληροφοριών από το παιδί ή τον έφηβο, όπως και από την οικογένεια για την θέσπιση των στόχων.

Οι συνεδρίες διαρκούν 1,5 ώρα (συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης της οικογένειας).

Η συμμετοχή της οικογένειας μπορεί να είναι αναγκαία κατά την διάρκεια του προγράμματος, καθώς και στην συνέχεια για την διαδικασία της γενίκευσης, όπου ο θεραπευτής μπορεί να επικουρεί συμβουλευτικά.

Ομαδικό πρόγραμμα γενίκευσης κοινωνικών δεξιοτήτων

Τα εξωτερικά προγράμματα κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων απευθύνονται σε άτομα με δυσκολίες στην επικοινωνία, στην κοινωνικοποίηση και στη συμπεριφορά. Τα προγράμματα μας πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους ή και στο χώρο μας, ανάλογα με το στόχο και έχουν σαν κύριο στόχο τους την κοινωνικοποίηση του ατόμου μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων. 

Τα προγράμματα μας περιλαμβάνουν:

Ψυχαγωγικές επισκέψεις: Καφετέρια, εστιατόριο, σινεμά, θέατρο, πολυχώρους ψυχαγωγίας, Bowling, μουσική.

Κυκλοφοριακή αγωγή: Μέσα μεταφοράς κ.α

Αγορά: Σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα κ.α

Εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα: Μουσεία, αξιοθέατα

Οι συνεδρίες διαρκούν 1,5 ώρα (συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης της οικογένειας).

Πληροφορίες – εγγραφές